Drumul Mătăsii, adevăr și curiozități

Drumul Mătăsii cunoaște o întreagă poveste, legată de conexiuni care plecau din China, ca punct de origini, continua cu India, Persia, Egipt si Arabia și se termina in Estul Europei. Numele acestei celebre rute vine de la produsul care a fost transportat si anume mătasea. Pentru a putea călători pe uscat si nu pe mare, mai ales folosind ca rută deșertul din Asia Centrală, comercianții au folosit ca alternativă viabilă cămilele, care erau obișnuite cu climatul dificil și puteau transporta cantități considerabile de marfă. Exemple de mărfuri comercializate de-a lungul Drumului Mătăsii: Materiale textile din mătase, lac și porțelan din China, lemn de santal din India, șofran, fistic și curmale din Persia, smirnă și tămâie din Somalia, obiecte din sticlă din Egipt

Curiozități

Drumul Mătăsii a fost tranzitat pe mai multe rute. Dintre rutele cele mai importante, cele mai importante au fost ruta de Nord, ruta de Sud și ruta de Sud-Vest.

Ruta de nord a ajuns vestita și foarte populară în jurul secolului I î.Hr., când împăratul Wu de Han, care a domnit între 141 și 87 î.Hr., și-a folosit armata pentru a împiedica triburile nomade să atace călătorii din sfera sa de influență.

Ruta de sud conținea traseul care pleca din China prin intermediul lanțului muntos Karakoram. Acest traseu a fost cunoscut și sub numele de traseul Karakoram. Lanțul muntos Karakoram se desfășoară ca întindere pe granițele Pakistanului, Indiei și Chinei și se extinde și în Afganistan și Tadjikistan în nord-vest.

Ruta de sud-vest folosea Delta Gangelui, din China pănă în India. Această regiune a deltei Gangelui a fost un important centru comercial, iar săpăturile arheologice au găsit aici o gamă uimitoare de bunuri din diverse părți ale lumii, cum ar fi mărgele romane antice și pietre prețioase provenind din regiunile Thailandei și Java.

Conexiunea dintre puterea imperială și Drumul Mătăsii

O cauză a extinderii comerțului a fost dezvoltarea fără precedent a puterii imperiale chineze. Aproape de sfârșitul secolului al II-lea î.Hr., împăratul Wu de Han a organizat multe campanii împotriva poporului nomazi Xiongnu. Împăratul Wu dorea să identifice o nouă sursă de cai pentru cavaleria sa pentru a face față amenințării Xiongnu.
Împăratul Wu a trimis un emisar pe nume Zhang Qian pentru a găsi aliați în lupta împotriva Xiongnu. Zhang s-a întors în China, dornic să discute despre minunile pe care le văzuse în Ferghana – Uzbekistanul actual.

Va recomandam sa vedeti cateva produse croite din acest fir natural in categoria Accesorii Matase din magazinul Luxury Anis. 

 

Keep in touch!

Adrian Serban – Marketing Specialist

Bibliografie

Silk Road – What is the silk road? – Facts, History, Routes (silk-road.com)

The Silk Road (article) | Khan Academy

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.