Mătasea-origini și întrebuințări antice

Origini

,,Cele mai vechi dovezi ale mătăsii au fost găsite în siturile culturii Yangshao din provincia Xia, Shanxi, unde a fost găsit un cocon de mătase tăiat în jumătate de un cuțit ascuțit, datând între anii 4000 și 3000 î.Hr. Specia a fost identificată ca Bombyx Mori, viermele de mătase domesticit. Fragmente de războaie primitive pot fi văzute și din siturile culturii Hemudu din Yuyao, Zhejiang, datate cu aproximativ 4000 î.Hr.” op cit tradus History of silk – Wikipedia.

,,Cel mai vechi exemplu existent de țesătură de mătase datează din 3630 î.Hr și a fost folosit pentru a înveli corpul unui copil. Țesătura provine dintr-un sit Yangshao din Qingtaicun la Rongyang, Henan. Resturi de mătase au fost găsite într-un sit arheologic aparținând culturii Liangzhu la Qianshanyang din Huzhou, Zhejiang, datând din 2700 î.Hr. Alte fragmente au fost recuperate din mormintele regale din dinastia Shang (c. 1600–1046 î.Hr.)” op cit tradus History of silk – Wikipedia.

Intrebuintari antice

În primii mii de ani de la descoperirea sa, mătasea a fost produsă exclusiv pentru împărati și rudele lor, sau erau date ca daruri persoanelor influente si cu rang inalt din imparatie. În timp, pe măsură ce producția de mătase a crescut, și alte clase sociale au avut voie să dețină mătase. Culorile, accesoriile și motivele specifice au jucat un rol fundamental în a ierarhiza clasele sociale. Astfel, galbenul, era folosit și încredințat spre purtare numai împăratului. Cadrele militare, pentru a-și distinge poziția, purtau diferite căciuli de mătase. Exceptând îmbrăcămintea și decorul, din matase au fost confecționate și diverse instrumente muzicale, corzi de arc, dar și prima hârtie de lux din lume . De fapt, multe informații și texte străvechi au fost păstrate și transmise prin suluri de mătase. În timpul dinastiei Han (206 î.e.n.-220 e.n.), mătasea putea fi chiar folosită ca tip de monedă în comerț. (Shen Yun Performing Arts | The Story of Silk – Blog)

Concluzii

Este evidentă valoarea istorică a mătăsii, dovezile sunt fără echivoc în favoarea sa. În prima parte a acestui articol, am dorit să vă prezint în câteva fraze, date despre originea istorică cea mai îndepartată, urmând ca în partea a doua a articolului să intrați în contact cu întrebuințările stravechi ale mătăsii.

Va urma un articol referitor la Drumul Mătăsii, celebra ruta care lega China, Japonia și India de Europa.

Keep in touch!

Adrian Serban- Marketing Specialist

Bibliografie

Shen Yun Performing Arts | The Story of Silk – Blog).

History of silk – Wikipedia

Keep in Touch!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.